Skip to main content

И тази година МХЛ “Карандила” събра стотици деца, младежи и попораснали младежи от страната и чужбина. Темата беше “Очисти сърцето си”, а мястото на провеждане отново къмпинг Оазис, в подножието на Карандила. Лагерът се проведе от 7 до 8 август. 

С посвещение и искреност говорителите, п-р Янчо Ганев, п-р Мирослав Маринов, п-р Венци Бонев, Верен Тончев, Диян Киров, Митко Ганчев, Мартин Душков, Стефан Будинов, Стефан Петков, Стефан Петров, благословиха присъстващите с изграждащо и насърчително слово за това как да очистим сърцата си и как да ги запазим чисти в света, в който сме призовани да живеем.

Али Динни сподели своето свидетелство с много благодарност към Бога и с предупреждение към младежите, че нито едно от “благата” на този свят не може да се сравни с пълнотата и смисъла, които дава близостта ни с Бога.

По “карандилска” традиция в следобедите имаше време за разнообразни занимания. Любителите на спорта се включиха във волейболните турнири, отборно и по двойки. Природолюбителите имаха възможност да се разходят из местността Карандила и Сливенския Балкан. Здравко Димов предизвика участниците в семинара по творческо писане с разнообразни задачи и форми, които те споделиха при закриването на лагера. Семинарът “Деца, младежи и семейство” представи три аспекта в  отглеждането и работата с деца – ключовия “прозорец 4-10” в развитието на децата, решаващата роля и отговорността на семейството спрямо децата и травмите и справянето с тях.

Неделното училище отново събра децата от лагера, като по-малките със сценки, песни, игри и крафтове научиха историята на пророк Йона, а учениците имаха възможността да се потопят в същата история, но чрез практически изучаване на Библията стих по стих с помагалото “Не така, Йона”.

Освен вече утвърдилия се успешен дует между водещите на лагера П-р Янчо Ганев и Стефан Петков, през тази година и хвалението на ЕПЦ Сливен си партнираше с музикантите на ЕПЦ Ветил Ямбол. А Църква Филаделфия благослови лагерниците с концерт на своя първи авторски албум “Водени от вечността”. 

Беше спазена и още една традиция – над лагерът се изля проливен дъжд и то във вечерта отредена за молитва за кръщение със Святия Дух. Но дъждът не попречи на всички жадни за повече от Бога да се съберат отново под палатката и заедно, с постоянство в молитва да подкрепят онези, които очакваха да получат. А Бог не се забави да отговори с благодатен духовен дъжд  и над тридесет деца и младежи преживяха своето духовно кръщение.

Лагерът и тази година беше време на обновление и съживление. Както п-р Янчо Ганев сподели: “Струваше си!…  Ще си тръгнем с мръсни дрехи, но ще си тръгнем с чисти сърца.”

За да споделите част от преживяването МХЛ “Карандила”, посетете https://karandila.camp/ или слушайте проповедите на: https://www.youtube.com/playlist?list=PL2FkvgZLpMwiH_hNwdnAEFtJwrgF49sbU

Творческо писане:

https://store.karandila.camp/%D1%82%D0%B2%D0%BE%D1%80%D1%87%D0%B5%D1%81%D0%BA%D0%BE-%D0%BF%D0%B8%D1%81%D0%B0%D0%BD%D0%B5/?fbclid=IwAR3P5aHsWbBmGVXnwuQEfK4enoLI7Hm27qG4HWfvK0mYoMQujicI0Xr1kMw